Svågadalsnämnden

Hudiksvalls kommunfullmäktige beslöt i februari 1996 att tillsätta en partiopolitisk nämnd i kommunens nordvästra landsbygdsområde.

Svågadalsnämnden är ett försök med lokal demokrati, där tanken är att nämnden, utan partifärg och valda direkt på sitt personliga förtroende, ska förvalta skattemedlen för området och stå i tät och nära kontakt med medborgarna. Nämnden handlägger skola, barnomsorg, äldreomsorg, landsbygdsutveckling samt kultur och fritid mm.

Nämndens sju ledamöter samt sju ersättare sammanträder varje månad. Nämndens protokoll anslås på affären och i Svågagårdens reception. Olika debattarrangemang, som ”heta stolen” har hållits i aktuella frågor. Nämnden anordnar även särskilda dialogkvällar. Under dessa möteskvällar har medborgarna mycket stor möjlighet att påverka utvecklingen i området.

Svågadalsområdet har ca 600 invånare. Området har genom åren varit involverat i olika landsbygdsutvecklingsprojekt och nya projekt är på gång!

11877 Total Views 1 Views Today

En kommentar till “Svågadalsnämnden”

 1. Hej.
  Vi vänder oss till Svågadalsnämnden för att ansöka om 20 000 kronor för att forska om Ängebo, Ståläng och Råka byars historia, vilket vi tror ingen har gjord tidigare.
  Vi har fått frågan om vi inte kan forska om Ängebo, precis som vi har gjort med andra byar i Bjuråker. Vi själva tycker att det vore ett intressant uppdrag även om vi har ett par andra förslag som också ligger oss varmt om hjärtat. Vi kommer att välja det projekt som först visar sig villig att skjuta till de pengar som vi behöver för att vi ska kunna göra en bra efterforskning om byns historia.
  Vi är inte ute efter att tjäna pengar på vårt arbete, det gör personer som kräver 50-60 000 för att skissa på ett projekt, utan vi vill i stort bara få våra kostnader täckta.
  Själva har vi helt enkelt inte råd att fortsätta som vi gjort tidigare, utan nu måste varje större projekt vara finansierat innan vi sätter igång.

  Att börja forska på ett så stort projekt som Ängebo med omnejd ändå är, kommer att ta omkring tre månader eller ca 5-600 arbetstimmar, innan det är sammanställt och färdigt att publicera. Även om vi är snabba och energiska och arbetar varje dag, även söndagar, så tar det sin tid.

  Efter mer än 200 sammanställningar vet vi att det behövs många fältstudier, och många hembesök. Lån av handlingar och lån av bilder. Återlämning av material, fasta kostnader, abonnemang, besök i arkiv, telefonkontakter, resor etc, etc. allting tar tid och allt kostar pengar.
  Det färdiga materialet med många bilder publicerar vi på dellenbygdens största reklamplats http://www.dellenportalen.se Där kommer även namnet på den som finansierat/sponsrat projektet att stå.

  Dellenportalen gör redan reklam för Ängebo i sin sammanställning om gårdar och platser i Bjuråker. Men det korta avsnittet går inte att jämföra med en lång historisk krönika om Ängebo, presenterat under egen rubrik.
  På Dellenportalen kommer Ängebo att få sin sammanställning gratis publicerad med ständiga uppdateringar år efter år vilket blir ett stort lyft för bygden. Släktingar och ättlingar i landet och uti världen kommer att kunna läsa om sina nära och kära, ofta flera generationer bakåt i tiden. Företagare och föreningar i Ängebo kommer att få gratis reklam genom klickbara länkar vilket kan betyda mycket för ett mindre företag.
  Att synas på Dellenportalens bästa reklamplats kostar 2000/år (för 2014) vilket lär vara väldigt billigt för ett helt år.
  Alla bilder på Dellenportalen är numera märkta med en vattenstämpel i ett försök att hejda den oblyga gratisnedladdning som förekommer.
  Vi arbetar seriöst och snabbt, till en kostnad som knappast någon kan matcha och vi hoppas att Svågadalsnämnden ska inse fördelarna i det nu här presenterade förslaget.
  När ni noggrant studerat http://www.dellenportalen.se kan ni väl mejla eller slå en pling till 0653-600 62 Åke Nätterö, så vi får veta vilka frågor ni har och hur era tankar går. Ju förr vi får ert godkännande desto tidigare kommer alla i Svågadalen att kunna dra nytta av Dellenportalen.

  Med vänlig hälsning
  Dellenportalen.se
  Åke Nätterö och Viveca Sundberg
  Tel. 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *